Adobe Photoshop

Februar 15, 2018 | Grafički dizajn

Preporučujemo software: Adobe Photoshop

Svi ste nekada čuli frazu „ma to je fotošop (eng. Photoshop)“, i to u momentu kada ste gledali slike. Ukoliko dosada niste znali, a mi pretpostavljamo da jeste, pojasnit ćemo vam o čemu se zapravo tu radi. Photoshop je alat iz Adobe-ovog asortimana alata, koji služi za obradu digitalnih slika. Trenutno vodeći software u ovoj oblasti namijenjen je za korištenje na Microsoft Windows i Apple operativnim sistemima.
Ovaj profesionalni alat se pojavio početkom 1990. godine i mogao se koristiti samo na Mac OS platformi. Korisnici Windowsa su tek krajem 1992. godine, dobili pristup ovom programu.

Za šta se koristi Adobe Photoshop?

Sa Photoshop alatom možete raditi:
• Kreiranje različitih i raznih vrsta dizajna, kroz integraciju slika, teksta i drugih elemenata zajedno u jednom dizajnu.
• Obrađivanje fotografija, mijenjanjem boje, osvjetljenja i kontrasta.
• Dodavanje ili uklanjanje drugih dijelova, koji ne postoje na originalnoj datoteci.
• Dizajniranje blogova, sajtova i foruma direktno iz photoshopa u novijim verzijama.
• Kreiranje gifova i pravljenje jednostavnih izmjena na video snimcima, također u novijim verzijama.

Najveća prednost ovog programa, u odnosu na konkurenciju, je njegova popularnost i zastupljenost na internetu. Za ovaj program možete naći obuke i tutorijale (kratka objašnjenja kako nešto uraditi), sve što može da se uradi u ovom programu pogotovo za upotrebu, knjige, brošure, video materijale sa objašnjenjima. Ne morate znati crtati ili kreirati, dovoljno je znati šta hoćete i šta vam odgovara. Potražite i uzmite ono što vam treba. Mnoge ljude odbija fama koja se stvorila oko ovog programa, da on služi samo profesionalcima i da je potrebno mnogo vremena da naučite da radite sa ovim programom. Istina jeste da je potrebno vremena da biste stvarali nešto novo, nešto čega nema na tržištu, ali da biste koristili povoljnosti, koje nosi sa sobom ovaj program, ne treba vam mnogo novca niti vremena.

Ako imate Photoshop instaliran, počnite da ga koristite. Ako razmišljate da li da ga nabavite, uradite to što prije.

Komentari su zatvoreni!