bitcoin

Januar 15, 2018 | Bitcoin

Šta je bitcoin i za šta se koristi?

Ovih dana često slušamo bitcoin, bitcoin… Međutim, znamo li šta je, ustvari, bitcoin i za šta se koristi? 

Bitcoin predstavlja online valutu i samim time za njegovu upotrebu nam je potreban internet. Vrijednost 1 bitcoina u ovom trenutku je oko 20000KM. Jedan od razloga zbog čega su svi uzbuđeni zbog bitcoina je radi toga što su konverzije valuta znatno privatnije i sigurnije preko interneta, što naravno ne znači da nema mahana, baš kao i svaka druga tehnologija.

Kripto valute

Bitcoin je forma kripto valute, što u osnovi predstavlja vrstu novca ili medij konverzije, koji koristi kriptografiju da osigura sigurnost transakcije. Iako postoji mnogo više vrsta kripto valuta, bitcoin je prvi i najpoznatiji tip kripto valute.

Šta nije bitcoin?

Da bismo bolje razumjeli šta je bitcoin, moramo prvo vidjeti zašto je bitcoin drugačiji u odnosu na druge valute. Bitcoin nije konvencionalna valuta, prije svega bitcoin nije oficijelno priznata valuta od strane vlade ili ministarstava. Dalje, bitcoin nema bilo kakav fizički instrument, totalno je digitalan i postoji isključivo u online formi. I treće, bitcoin ne zahtijeva korištenje banke.

Najvažnija razlika između konvencionalne valute i bitcoina jesu bankovni izvodi, gdje možete vidjeti listu transakcija, gdje možete vidjeti ulaze i izlaze novca vašeg računa. Banka kontroliše izvode i samo vi i banka ste u mogućnosti vidjeti te transakcije. U slučaju bitcoina, ti izvodi su javni i zbog toga ih niko ne kontroliše. Zbog toga što su izvodi javni, ulazi su anonimni, te se zbog toga nazivaju „transparentnosti sa anonimnostima“.

„Rudarenje“ bitcoina

Još jedan pojam, koji se koristi jeste „rudarenje“ bitcoina, što predstavlja drugi način dobijanja bitcoina za razliku od regularne kupovine novcem. Posao održavanja bitcoina još uvijek treba da se odradi, ali obzirom da nijedna osoba ili grupacija (npr. banka) ne kontroliše bitcoin, taj posao je podijeljen. Tako da „rudarenje“ bitcoina predstavlja dodavanje transakcija izvodu. Svako to može izvršiti vlastitim računarom i za to vrijeme bivate nagrađeni preko bitcoina.

Komentari su zatvoreni!