landing page

Februar 25, 2019 | Online Marketing Uncategorized

Kako povećati stopu konverzija na vašem Landing Page-u

U doslovnom prijevodu, pojam “landing page” se odnosi na stranicu, na koju korisnik “sleti” (land), odnosno na podstranicu vašeg weba s kojom se korisnik prvi put susretne. Na primjer, može se raditi o naslovnoj stranici, određenom članku na blogu ili stranici za kontakt.

Website konverzije očituju se u mnogim formama i akcijama korisnika. To može biti ispunjavanje ankete, telefonski poziv, registracija, ecommerce transakcija… Broj ovih konverzija se može adekvatno optimizovati i tako izvući maksimalno iz vaših posjeta.

Korisničko iskustvo

Analiziranje radnje korisnika na vašoj web stranici je jako bitan korak u određivanju šta funkcioniše, a šta ne. Instaliranjem “Head Mapping” softvera dobijate mnoge informacije o korisničkim interakcijama, gdje su kliknuli,koliko su skrolovali itd.

Sa svim informacijama na raspolaganju, vaše testiranje možete započeti sa sljedećim opcijama:
-Naslov sa pozivom na akciju
-Dugme za poziv na akciju (njegova boja, veličina,oblik…)
-Kontakt forme
-Pozicija kontakt forme
-Prosječna dužina teksta-sadržaja na stranici
-Pozicioniranje fotografija na članku i njihova optimizacija

Sadržaj:

Jedan od najbitnijih faktora za stopu konverzija na vašem “Landing Page-u” je relevantnost sadržaja na stranici na kojoj se pojavljuju reklame. Elementi koji doprinose vašem veb-sajtu su:

Naslov

Naslov mora biti direktan i čist. Ponudite rješenje za problem vašeg posjetioca povećavajući mu potrebu da klikne “Call to Action” dugme.

Tekst

Ne budite preopširni u vašim tekstovima. Iznesite sve beneficije vašeg proizvoda ili usluge koju nudite posjetiocima. Bullet Points su odličan način da iznesete sve benefite.

CTA (Call to Action)

CTA ili Poziv na Akciju je razlog zbog kojeg dovodite traffic (posjete) na vaš sajt. Koristite ubjedljive fraze i u vašem tekstu se odnosite lično vašim posjetiocima. Neka vaše CTA dugme ima jako značenje.

Forme

Pojednostavite vaše forme! Ako na vašem sajtu već imate forme za ispunjavanje,neka to budu jako kratke forme bez komplikacija i mnogo informacija. Što više informacija moraju da ispune,veća je šansa da ih uopšte neće ni ispuniti.

Smanjite broj linkova

Neka pažnja vaših posjetitelja bude usmjerena na “Call to Action” dugme. Linkovi u naslovu i komplikovana navigacija može samo da odvuče pažnju posjetioca tako da ne izvrši ciljanu akciju.

Neka vaš “Landing Page” bude jednostavan i čistog dizajna. Ne zaboravite da vaš sadržaj treba biti relevantan vašim posjetiocima. Kada pokrenete vašu prvu kampanju, analizirajte dobijene podatke i implementirajte navedene načine za optimizaciju veb-sajta.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

*

*

*